Mat – berikning

Dela gärna

Matberikning ligger mig nära hjärtat.  En ständig jakt efter inspiration om utfordring på ett nytt och otraditionellt sätt. I mitt hushåll har jag fyra hundar, som får matberikning 5-7 gångar per vecka, gärna oftare.

En hund har olika beteende inom matberikningen t.ex. som gnaga eller slita, men ett beteende är också att vara selektiv. Att vara selektiv är för att få hunden, förutom stimulerad, till att stanna och tänka: ”men matte/husse, hur tänkte du nu?”  Den känsla som jag är ute efter hos hunden är att den blir selektiv – få fram hundens egen vilja till att välja bort det som onödigt framför det som är ”nödvändigt” – inte gå miste av sin ”riktiga” mat.  Så toppar gärna torrfodret med något som hunden inte gillar.  

Vi ska såklart toppa med något som hunden gillar också. Det finns olika anledningar till att det är bra att toppa maten med något gott är att det skapar förväntan, upptäckerlust och nyfikenhet.. ”vad har du hittat på i dag , matte/husse ?” .  Vem giller inte att bli båda positiv överraskad ibland istället för att få samma torrkulor året runt?

Matberikning är mycket underskattad, en dold skatt som finns precis under vår näsa. En mycket uppskattat aktivitet för vår vän. Det ökar livskvaliteten, ger endorfiner och  ger positiv effekt på livet allmän.

Berikning kan vi lätt tillämpa i vardagen !

Vad krävs det att göra berikning? Det är inte så avancerat, men man ska alltid komma ihåg att det inte få vara för svårt och skapa frustration.  Förutom toppning av maten kan vi göra t.ex. följande:

Snuffel matte
Muffinsformar med olika mat och torrfoder i ”hålen”
Placera hunden i ett annat rum och sen lägga ut maten på olika ställen , på golvet, på stolen , i ett hörn , går tillbaks till hudnen och säga tex ”sök”
tuggben/märgben
Kasta maten på gräsmattan eller inomhus , gärna använda hela huset/lägenheten
Gryta mjed ihopknölade tidningar + en toarulle med kulor inuti
(toarulle steg1: vik ihop en ända och låt den andra änden stå öppet, steg2: vik ihop båda änderna)

Det var några förslag, men lyssna till din hund. Vad tycker hunden som är roligt att göra? Det kan vara så den blir irriterad och eller inte förstår syftet eller den typen för matberikning, men prova dig fram. Jag tror på att man hittar 2-3 olika berikningar som hunden tycker vill vara kul att göra.  

Har du flera hundar i hushållet ?

Själv har jag fyra och jag utfordrar dem på olika platsar i huset och har barngrindar, så jag kan avgränsa. Det hjälper den hund som kanske inte är så snabb och behöver mer tid och förhindrar de andra att stå i kö. Köbildningar bakom den arbetande hunden är inte bra och skapar dålig stämning, och inte minst stress.

Nu hoppas jag du blev inspirerad och kör igång med matberikning
Stanna gärna upp och se hur din hund tänker, nosar, blir förvånad, blir glad, tuggar av glädje, hur ivrig den blir, att den absolut inte gillar blomkålen, men älskar paprikan. 

Sök på internet på berikningsidéer och jag vill också tipsa min instagramskonto – Hundlyftet. – Lycka till

Nosar, avslappnad, integrerad i sin omgivning, svansen "vilar"... BAT är vackert tråkigt ☺️ ...

13 1

Det kan vara bra att säga namn på den hund som ska ha godis. Så vet hunden vems tur det är och ger dem en trygghet/kontroll om vems tur det är.. En bra lek som i sin tur faktisk upskattas av hunden #husshållmedflerahundar#etiskäreffektiv #etiskereffektiv ...

9 0

Please hoppa inte 😁 (och det gjorde han inte heller) trevlig helg alla 🙏❤️ ...

15 1

Någon måste göra kontorsjobbet... Nej nej inte honom... Jag 😃 #nickovilar#bokföring ...

12 2

Berikning för 4 🐕🐕🐕🐕.. ☺️ Mjölkpaket var en succes men klipp inte hål på en av sidorna av paketet för annars ramlar det ut 🙈 #dettänktejagintepå ...

11 1

Jag trodde han vill kasta den runt ☺️ han hade sin egen agenda 😃 #berikning#frukost ...

15 1

Vilket år ❤️ tack för ett fantastiskt år 🙏 tack för ditt förtroende för Nicko. @sofiejohanson ❤️ Gott nytt år.. Var rädd om er själva och fyrbenta i kväll 🙏 ...

10 3

De där "lickmats" är världens bästa, när man ska ha en dusch. Nu får jag vänta på Nicko tills han säger "ok nu kan du torka mig" 😃 God fortsättning 🌲💚 ...

7 0

Midjeväska är toppen. Godis alltid tillgänglig på en snabb och smidig sätt. Hatar dessa trånga fickor som fördröjer belöningen.. Denna midjeväska är inte proffs versionen, men den gör sitt jobb i skogen på promenad eller när vi tränar på inhägnaden, och inomhus..
40 kr på Dollar Store
...

6 1

Mitt "Berikning hjärta" klappar extra när man får tag i sånna fina anti-hets skålar för en liten peng Nu hetsäter mina hundar inte, men jag ser verkligen möjligheten i att göra utfordringen annorlunda och mer intressant.. Så super glad, som julafton 😃😍☃️🎅 ha en fortsatt trevlig 3e advent.. ...

18 1

Den är en favorit ❤️🐩😃 Trevlig helg ❤️ ...

20 6

I dag "lekte" vi lite. Lite självförtroende blev det också för det var lite "klurigt" och "läskigt" att hoppa till de olika stationer 😊 ...

13 1

Vad gör du som hundägare att må bra? Hundpromenad ger ju endorfiner 🙏 men för att må fysisk bra tar jag "motionspromenader " på 5 km, gärna två gångar per vecka. Här svänger jag armarna och benen så jag lossnar upp mina kontorsmusklar samtidig som jag går snabbt som möjligt för pulsen skull. Ibland springer jag också 😊 hemma stretchar jag så det knakar 😃 jag tycker det är viktigt att vi hundägare må bra för det ger ringar i vattnet med vår relation till hundarna. Vad gör du för att må bra? 🌼🐾❤️ ...

12 2

Jag, Betina och Elvis

Dela gärna