Mat – berikning

Dela gärna

Matberikning ligger mig nära hjärtat.  En ständig jakt efter inspiration om utfordring på ett nytt och otraditionellt sätt. I mitt hushåll har jag fyra hundar, som får matberikning 5-7 gångar per vecka, gärna oftare.

En hund har olika beteende inom matberikningen t.ex. som gnaga eller slita, men ett beteende är också att vara selektiv. Att vara selektiv är för att få hunden, förutom stimulerad, till att stanna och tänka: ”men matte/husse, hur tänkte du nu?”  Den känsla som jag är ute efter hos hunden är att den blir selektiv – få fram hundens egen vilja till att välja bort det som onödigt framför det som är ”nödvändigt” – inte gå miste av sin ”riktiga” mat.  Så toppar gärna torrfodret med något som hunden inte gillar.  

Vi ska såklart toppa med något som hunden gillar också. Det finns olika anledningar till att det är bra att toppa maten med något gott är att det skapar förväntan, upptäckerlust och nyfikenhet.. ”vad har du hittat på i dag , matte/husse ?” .  Vem giller inte att bli båda positiv överraskad ibland istället för att få samma torrkulor året runt?

Matberikning är mycket underskattad, en dold skatt som finns precis under vår näsa. En mycket uppskattat aktivitet för vår vän. Det ökar livskvaliteten, ger endorfiner och  ger positiv effekt på livet allmän.

Berikning kan vi lätt tillämpa i vardagen !

Vad krävs det att göra berikning? Det är inte så avancerat, men man ska alltid komma ihåg att det inte få vara för svårt och skapa frustration.  Förutom toppning av maten kan vi göra t.ex. följande:

Snuffel matte
Muffinsformar med olika mat och torrfoder i ”hålen”
Placera hunden i ett annat rum och sen lägga ut maten på olika ställen , på golvet, på stolen , i ett hörn , går tillbaks till hudnen och säga tex ”sök”
tuggben/märgben
Kasta maten på gräsmattan eller inomhus , gärna använda hela huset/lägenheten
Gryta mjed ihopknölade tidningar + en toarulle med kulor inuti
(toarulle steg1: vik ihop en ända och låt den andra änden stå öppet, steg2: vik ihop båda änderna)

Det var några förslag, men lyssna till din hund. Vad tycker hunden som är roligt att göra? Det kan vara så den blir irriterad och eller inte förstår syftet eller den typen för matberikning, men prova dig fram. Jag tror på att man hittar 2-3 olika berikningar som hunden tycker vill vara kul att göra.  

Har du flera hundar i hushållet ?

Själv har jag fyra och jag utfordrar dem på olika platsar i huset och har barngrindar, så jag kan avgränsa. Det hjälper den hund som kanske inte är så snabb och behöver mer tid och förhindrar de andra att stå i kö. Köbildningar bakom den arbetande hunden är inte bra och skapar dålig stämning, och inte minst stress.

Nu hoppas jag du blev inspirerad och kör igång med matberikning
Stanna gärna upp och se hur din hund tänker, nosar, blir förvånad, blir glad, tuggar av glädje, hur ivrig den blir, att den absolut inte gillar blomkålen, men älskar paprikan. 

Sök på internet på berikningsidéer och jag vill också tipsa min instagramskonto – Hundlyftet. – Lycka till

Nos berikning 👍 #ull ...

7 1

Ingen hund 😉 men såg denna uggla i ett övergivet hus. Det är lika häftigt som ha hund 😃❤️ ...

15 2

Dem två ❤️❤️🐕🐕 ...

6 0

Där sitter han ensam och saknar sin kompis Mici. De två busar alltid på åkern. Men han får vänta på tills hennes tass är ok igen, men vist sticker det lite i hjärtat när man ser honom sitta och ser ut som han är lite vilse ❤️❤️.. (PS vi har busat och tränat lite) ...

15 1

Lite "hjälp mig ögon" men det fixade han #komihågberikning#stimulering ...

13 1

Sista uppgift i etologi kurs 👩‍🎓 puha.. Får erkänna det har varit maffigt, men ville ändå inte vara utan 🐒🐕🐅🐄🐂🐏🐪🦒🐿️🦘🦇 ...

4 1

Vem tror ni tycker att jag är den bäste person i hela världen? #gottgodis 🐟 ...

5 1

Speciell bild för @sofiejohanson ❤️ just här vill han ha lek och "pratar " för att säga : "kom nu vi ska spela" 😃 ...

8 1

Aktivitetsleksak är grejen tycker denna Saluki, som jag träffade i dag. 😊 mitt hjärta klappar lite extra när jag ser hundens glädje i aktiviten, för berikning är inte bara berikning utan livskvalitet och ett självförtroende "kick" 💚 denna fixade han lätt. 😊 ...

8 1

Trevlig valborg alla. Valborg firas nog inte som vanlig, 😕men en läcker godis är alltid prisvärd 😃 hoppas ni får en fin helg med eran familj och pälsklingar ...

9 1

Nicko har börjat på att erbjuda "jag går fint bredvid dig" för att jag har belönat det beteende varje gång. Sen säger jag åt honom "slut" efter två eller tre gångar belöningar och han börjar att gå fri i koppel för sen efter någon tid erbjuda samma beteende. Det är en lek som jag kallar : välj själv. (välj träning med mig eller gå själva i detta fall). Uppmärksam/belöna det beteende du vill åt, så kommer hunden göra det igen och igen och igen........ 😊👍 ...

13 4

Elvis ❤️🙏💚 ...

14 1

Trevlig helg. Var rädd om eran pälsklingar i dessa ormtider som nu kommer. (denna var inte farlig) 🙏.
Ett bild på min hund Mici, som jag har börjat att att kalla "oxytocin hunden"... djupt beroende av smek och kärlek ❤️ men vem är inte det? 💚💚 Ta hand om er 🍀🌷🌲
...

9 1

Det börjar bli bra 👍 nu ska vi lägga till avstånd 😊

Vi började filtträningen på allvar ca 4 veckor sen. Tar alla möjligheter för en filtträning med dem.. Ihop eller varje för sig.. Jag väljer situationer vart jag vet att de lyckas, för att säkra mig att träningen är kul och givande för alla. Nämligen De får en godis och jag får ett önskvärt beteende 👍
...

12 1

Solen i ögon 😎 🙈 #filtträning ...

11 1

Vad vi håller på med på åkern bland annat 😊 sol, hundar och frisk luft med inslag av träning ❤️.. Och så är det drottning Margrethes födelsedag.. Stort grattis från en dansk tjej från Närke
.Var rädda om er 💚 #filtträning#trix#detärbraförrelationen
...

9 0

Fick dem alla till ligga och stanna kvar
😊
#positivförstärkingförmänniskor
...

15 1

Ut på tur, aldrig sur.. 😊 Promenad och natur är alltid bra ❤️🌲🍀🍃 ...

19 1

Matte detta är mycket hund mystisk 😊👾 vad hittar du på ibland att göra med din hund? Jag älskar att utmana hundarna i lite udda saker 😁 udda saker som ökar självförtroendet och gör dem mer modiga i vardagen "för udda saker händer" ...

10 0

Jag, Betina och Elvis

Dela gärna