Mat – berikning

Dela gärna

Matberikning ligger mig nära hjärtat.  En ständig jakt efter inspiration om utfordring på ett nytt och otraditionellt sätt. I mitt hushåll har jag fyra hundar, som får matberikning 5-7 gångar per vecka, gärna oftare.

En hund har olika beteende inom matberikningen t.ex. som gnaga eller slita, men ett beteende är också att vara selektiv. Att vara selektiv är för att få hunden, förutom stimulerad, till att stanna och tänka: ”men matte/husse, hur tänkte du nu?”  Den känsla som jag är ute efter hos hunden är att den blir selektiv – få fram hundens egen vilja till att välja bort det som onödigt framför det som är ”nödvändigt” – inte gå miste av sin ”riktiga” mat.  Så toppar gärna torrfodret med något som hunden inte gillar.  

Vi ska såklart toppa med något som hunden gillar också. Det finns olika anledningar till att det är bra att toppa maten med något gott är att det skapar förväntan, upptäckerlust och nyfikenhet.. ”vad har du hittat på i dag , matte/husse ?” .  Vem giller inte att bli båda positiv överraskad ibland istället för att få samma torrkulor året runt?

Matberikning är mycket underskattad, en dold skatt som finns precis under vår näsa. En mycket uppskattat aktivitet för vår vän. Det ökar livskvaliteten, ger endorfiner och  ger positiv effekt på livet allmän.

Berikning kan vi lätt tillämpa i vardagen !

Vad krävs det att göra berikning? Det är inte så avancerat, men man ska alltid komma ihåg att det inte få vara för svårt och skapa frustration.  Förutom toppning av maten kan vi göra t.ex. följande:

Snuffel matte
Muffinsformar med olika mat och torrfoder i ”hålen”
Placera hunden i ett annat rum och sen lägga ut maten på olika ställen , på golvet, på stolen , i ett hörn , går tillbaks till hudnen och säga tex ”sök”
tuggben/märgben
Kasta maten på gräsmattan eller inomhus , gärna använda hela huset/lägenheten
Gryta mjed ihopknölade tidningar + en toarulle med kulor inuti
(toarulle steg1: vik ihop en ända och låt den andra änden stå öppet, steg2: vik ihop båda änderna)

Det var några förslag, men lyssna till din hund. Vad tycker hunden som är roligt att göra? Det kan vara så den blir irriterad och eller inte förstår syftet eller den typen för matberikning, men prova dig fram. Jag tror på att man hittar 2-3 olika berikningar som hunden tycker vill vara kul att göra.  

Har du flera hundar i hushållet ?

Själv har jag fyra och jag utfordrar dem på olika platsar i huset och har barngrindar, så jag kan avgränsa. Det hjälper den hund som kanske inte är så snabb och behöver mer tid och förhindrar de andra att stå i kö. Köbildningar bakom den arbetande hunden är inte bra och skapar dålig stämning, och inte minst stress.

Nu hoppas jag du blev inspirerad och kör igång med matberikning
Stanna gärna upp och se hur din hund tänker, nosar, blir förvånad, blir glad, tuggar av glädje, hur ivrig den blir, att den absolut inte gillar blomkålen, men älskar paprikan. 

Sök på internet på berikningsidéer och jag vill också tipsa min instagramskonto – Hundlyftet. – Lycka till

Söka, söka, söka efter godis/mat utspridda på gräsmattan.. En succé varje gång 😊
Gör det ofta, gör det gärna med hundens mat också 👍
...

7 1

Fine Bosse på Valpträningen 🐾🐕 försiktig tar han sig genom de olika saker och hittar godis.... Eget tempo och på egna villkor.. ...

9 3

Trevlig helg alla önskar vi er ❤️🐾🐕 ...

7 1

Fredfullt🌲🍃... Sånna stunden ihop med din bästa vän ger energi i livet. Hund och natur är en av dem bästa kryddar i livet 🐾❤️ eller hur 😉 ...

6 2

Trevlig helg alla ☺️🐕❤️ ...

12 1

Denna helg står i aggressionens tecken.. En online konferense som jag har set framemot.. Lära mig mer och grubbla mer.. Nörda in mig i en specifik värld, som känns så viktig. #aldrigfärdiglärd#kunskap#utbildning ...

3 1

Ha en fin dag alla 🐾☺️ ...

11 3

Redan helg igen.. Det har varit mycket hund besök under veckan. Klagar inte utan tackar för förtroendet 💚 trevlig helg alla 🐾❤️ ...

7 1

Mici 💚❤️🐾 ...

8 1

Måndagskänslan hos en hund 😃 ...

4 1

Trevlig helg ❤️🐾☺️ ...

9 0

Stilig "valp - kille" som jag fick äran att träffa igår ☺️ 🐾 ...

11 1

En vanlig dag på adressen 🙂 ...

7 1

Vi tar en vilodag i dag 🐾.. Mys och sömn i stora lass ☺️ ...

8 1

Trevlig helg till dig och dina kära tvåbenta och fyrbenta ❤️🐾🐕☺️ ...

13 1

Sir Nicko of Castle Charlotte ❤️🐾☺️ ...

11 1

"Att vara " är lika viktigt som mental träning ☺️ livets utmaningar kan vara påfrestande för vissa hundar , så tex att sola sig och gräva ger total avslappnad och är bra för den mentala hälsa #lugnochro ...

10 1

Team work ☺️🐾🐕 #inkallning ...

8 1

Jag, Betina och Elvis

Dela gärna