Tips till att introducera nykomlingen i ett hushåll med flera hundar

Funderar du på att få en extra hund? Så kan dessa tips vara bra att ha med sig i vardagen.

När jag skriver detta har Nicko, vår nya familjemedlem, varit hos oss och våra tre hundar, i några veckor. Det har varit dagar med spänning och  upplevelser. Det är mycket att tänka på och eller ta hänsyn till så alla hundar får en bra start.

I mitt fall har jag möjlighet för att dela upp mitt hus i olika områden med hjälp av barngrindar och därmed separera hundarna. Detta var/är en stor hjälp i vardagen tills alla hundar har hittat sin ”plats” i huset igen, för man kommer onekligen att skaka om i alla hundars inre känslor, beteende, rutiner och regler, för början blir mycket omtumlad tills det lugnar ned sig igen. Ha tålamod med alla 🙂

De hundar som jag redan hade innan Nicko kom, är Zambi, Mici och Elvis.

 1. Intro/promenad:
  Av hänsyn till Nicko, gick vi med en hund i taget.  Vi tog först Zambi ut på promenad med Nicko.  Hur vi introducerade dem för varandra, gjorde vi det att vi lät dem ta in information först om varandra, det vill säga att först gick Nicko först och Zambi efter. (långt avstånd till varandra) Efter en mycket kort promenad vände vi och så blev det tvärtom. På det sättet fick dem in information om varann istället för .. PANG… bara hälsa på varandra.  De kunde lukta på varandras bajs, kiss och personliga doft. Efter denna korta promenad(med lång/lagom avstånd), gick vi bredvid varandra och lät dem själv bestämma när och hur de vill hälsa. Vi gav massor av gott godis och gjorde en namn lek också som är: Först säger du hunden namn, sen ger du godis.
  Blir stämningen spänd, ha is i magen och se hur det blir. Man kan vara steget före om man känner för det och säg ” kom nu går vi” .. det upplöser stämningen. Och hundarna får därmed en chans för att ”nolställa” sig. Efter promenaden gick vi ihop in i huset tillsammans.

Efter ca 24 timmar tog vi nästa hund, Mici. Samma procedur som ovan och de gick in tillsammans i huset.  Zambi var nu ihop med Elvis Och MIci och Nicko fick lov att vara själva och få en chans att lära känna varandra.

Efter ca 24 timmar tog vi Elvis på promenad, men här kände vi behövde fler promenader innan de var ihop inomhus. Så efteråt (efter 1:e promenad) gick jag med Elvis tillbaks till en annan ingång och Nicko gick in via framdörren och var sen ihop med Mici eller Zambi. Det tog ca tre dagars promenad för Nicko och Elvis. Dem fick tiden till att ta in information om varandra (och massor av godis) innan de blev vänner. 

 • Undvik tugg ben den första tiden. Är det ett måste, så separerar hundarna i varje sitt rum eventuell med barngrindar.
 • Se till att inte ha upphetsande lek – upphetsande lek kan vara en triggers för spänd stämning som i sin tur kan ge bråk.
 • Det är viktigt att du är en hjälp för dem alla, support hundarna, ta egen tid med dem, visa dem att du finns och bjuda in till kram och kärlek. Det är mycket omtumlande tid för hundarna. Support är viktig, men ömka inte.  Hitta Balansen i detta. 
 • Ska alla hundar integrera/leka på något sätt? Hitta en stor inhägnad så hundarna har möjligheten att välja själv vad dem vill. Täthet ger stress och konflikter.
 • Ha så många liggplatsar som möjligt. Innan Nicko kom höjde jag hundsängen och la madrass under sängen, så det var liggplats båda under och på. Jag gjorde en ”myshörna”, de får ligga på soffan eller fåtöljen (som alltid), jag har madrassar och filt på golvet som liggplats .. desto mer desto bättre.  Så undvikar man resursvakt över en plats. Det är inte säkert de använder dem, men de finns och det är viktig. Så ta inte bort liggplatserna, det är som att ta bort möjlighetar för att kunde välja.

 • Utfordring – dela upp huset i området, gärna med barngrindar.  Ha gärna en rutin i vem som få först och så vidare. Det ger hundarna en viss kontroll och förväntning. Och med rutinen kan det blir mer lugnt bland hundarna , för så vet dem exact vad som ska ske. Här i hushållet får Nicko först, sen Zambi och så Elvis och Mici.  .
  I mitt hushåll får de mat i olika rum för att undvika stress i utfordringen. 
  Hundarna (speciell Zambi) ska inte känna sig stressad av att de andra har ställd sig i kö för att äta smulor.
 • Ge gärna maten på samma tid. Extra hungriga hundar ger mer aurosal  i utfordringen
 • Undvik ”hot points ”
  Du kan själv vara en ”hot points” eftersom alla hundar kanske gärna vill hälsa på dig när du kommer in genom dörren (här hälsade vi kort men med mycket kärlek och gick bort från situationen) eller du ligger på soffan och sen hund redan ligger ihop med dig och ”vupti”  så står den nya hunden och vill vara med . I vårt fall fick Husse mysa med Nicko i början.  
  Andra hotpints:
  mat – platsar (se punkt 7)
  Hunden känner sig trängd
  För lite utrymme
  Liggplatser (se punkt 6)
  Att få sele på och hög aurasoul bildas.  (t.ex. hunden blir glad och skäller ”: Jaaaa…. nu ska vi gå promenad”)
  In – och utgångar kan vara en trigger för skall och oro. Undvik trängsel i dörröppningar.
 1. Adaptil och eller Valeriana Forte kan vara en bra hjälp i introduktionen. Det tar toppen av stress och inre kaos och ger en mer harmonisk och lugn stämning.  Hur länge ? beror på – rekommenderar gärna ca 1 månad.

Alla individer är olika och har egen historik med sig i hur man hanterar vissa situationer, men jag hoppas att du med dessa tips får inspiration/ idéer om hur du eventuellt kan gå tillväga.  

Betina / Hundlyftet

Rekommenderade artiklar