Relation

Hur går det med relationen?

Föreställ dig när du ger hunden mat. I ”mat nuet” är det du som är det mest viktiga i livet. Det går smidigt till, hunden lyssnar och vid ”varsågod” – så vet hunden att nu får den gärna äta. Så kan en matrutin eventuellt se ut. Men hur är det egentligen, när man exempelvis är ute och promenera? Verkligheten kommer sakta men säker smygandes. Hunden lyssnar inte och gå in i sin egen bubbla. Känslan av hopplöshet växer och man vet inte riktig hur man ska gå tillväga.
Vad hände egentligen mellan matsituationen och promenaden? Anledningar kan vara många, men att ha fokus på relation kan vara en viktig ”pusselbit”. Relation är inte påtaglig på det sättet utan det kommer till uttryck i ert samspel i vardagen och eller på träningsplanen.
På bilden ser ni ett ”exempel” på relation. Elvis som står helt framme har en bra relation med mig och tycker ”jag matte är den bästa i hela världen” , medan Mici som står bak tycker att det är ok jag finns i hennes liv, men förvänt inte mer av mig.
Hur kommer det sig? först är de två olika individer med två olika förväntningar. Uppväxt och integration med människor är eller har varit två faktorer som har spelat stor roll, när de kom hem till mig och skulle till att bilda en relation med mig.
Elvis och Mici kommer båda från Serbien och blev adopterad av mig, när de var två och tre år gamla. Elvis hade bott ensam i en inhägnad och var ”hungrig” efter kontakten, medan Mici hade bott ihop med många hundar och hade investerad sitt relationskonto med de andra hundar och hade nog mest kontakt med sin människa, när det var matdags eller annan vårdhantering. Elvis är den som nappade på ”relationskroken” rätt så snabbt och med tiden har vårt förhållande endast förstärkt, medan relationen med Mici jobbar vi fortfarande på.
Men relation kommer ju inte som en ”paketlösning från ovan” utan det kommer av ett samspel mellan ni två och förväntningar, träning och värderingar i en vardag tillsammans. Det är ej heller försänt att stärka relation, så kom och blås liv i ert samspel. Det finns två söndagar i augusti att välja på. En dagskurs vart vi har fokus på detta ämnet.

http://www.hundlyftet.se/kurs/

Välkommen

Relation, interaktion

 

Rekommenderade artiklar