5 tips om valpen

Promenad:


Hur långt kan jag gå med min valp?  Ofta traskar vi på och har i förväg planeread ut en promenadsträcka, som nog blev för långt för de små benen. Man kan ha en grov tumregel: Stanna gärna upp och se vad valpen gör – sätter den sig, är den nog trött. Så är det dags att gå hemåt.  Beroende på storlek såklart, så kan man eventuellt bära valpen ifall man har en bra bit hemåt. Det finns också väskor till ändamålet. Lägg märka till hur långt du har gått och går nästa gång en mindre promenad, så undvikar du att överdriva motionen och belasta valpen i onödan.  
Gå gärna i olika terräng – sten, sand, skog , vatten , uppför/nedför backe. Förutom att hunden får en bättre medvetenhet om sin egen kropp och vad den kan, så booster vi dess mod och livslust till att vara nyfiken och undersöka. 

Ensamhetsträning :

Börja tidigt med ensamhetsträningen. Börja med att avgränsa ett rum vart valpen kan vara. Den kan fortfarande höra dig och se dig, men du kan ”försvinna” i några sekunder.  Börja med sekunder för sen öka till minut/minuten. När du kan lämna valpen i ca 5-10 min, kan du testa att gå ut av framdörren. Gå snabbt in igen och hälsa på valpen. Öka långsamt tiden – hellre för långsamt än för snabbt. Gör ibland dina rutiner när du ska gå tex jacka på , sko på osv. och ibland inte.  Ha ett avskedord: ”jag kommer strax”


Aktivitet:

Tänk på att aktiviteter är på valpens villkor. Det är valpen som utreder sina upplevelser och vet vad den klarar av – inte du. Jag ville rekommendera aktiviteter som inte ställer krav på valpen, utan man gör det skojs skull – så bra för relationen också.

Utfordring:

Till slut skulle jag vilja tipsa om att utfordra valpen i olika miljö. Utfordring i olika miljö kan verka som ”onödig” träning, men ibland kan hunden matvägra och bli lätt störd av annan miljön. När vi har möjligheten för att påverka utfordringen positivt redan från valp, känns det som ett bättre alternativ istället för att hunden blir nervös och ängslig, när den ska få mat i främmande miljöer.

Vila:

Kom ihåg: att valpen behöver vila.  Optimal är en vilodag efter en aktivitet

Frågor : hundlyftet@outlook.com 

Rekommenderade artiklar