Eterisk olja – en resurs

Det har gått ett bra tag sen jag började att ha eteriska oljor i mitt verksamhet. Långsamt men säkert börjar man att lära sig om deras egenskaper och se de positiva effekter av dessa oljor.

Men vad är egentligen eterisk olja ? De skyddar plantorna och dess immunsystem och spelar en stor roll för pollen.
I tillägg för oljans ursprungsfunktion som att skydda plantan och dofta, har vi människor använd oljan i mat, hud och för hälsans skull – båda fysisk och psykisk.

Några viktiga sakar att tänka på :

  • Använd alltid ren olja. I min verksamhet används DOterra.
  • Använd oljan förnuftig och säkert.
  • Man kan använda oljan på tre olika sätt: Aroma, hud (topisk)  och invärtes. Det är viktigt att veta vilka som kan användas till de tre olika sätt.

Ovan ser du min hund Dintzi bär scarf. Ett smart sätt att få effekten av eterisk olja, om man vill undvika att ha det i päls (i några fall går det bra, i andra fall måste det strykas på päls) .  Hon bär scarf på förmiddagen , eftermiddag och kväll.

Eteriska oljar är effektiv, inte bara på resultat men hur snabbt det påverkar kroppen: 22 sek når molekylerna hjärnan, 2 min når de ut i blodkärlen och efter 20 min. har oljan nått ut till alla kroppens celler.

I ett av mina problemhundsutredningar frågade jag ägaren om hon skulle vilja testa en blandning av lavendel och apelsin. Det ville hon gärna och responsen från hunden var positivt. Lavendel valdes på grund av det är lugnande och gör en osäker hund mer avslappnat och apelsin för att det sänker kortisolnivån i kroppen och rädsla till att man känner sig ”rik”  Man kan så stryka på päls (topisk)  eller på hundens liggplats (aroma).

Om vi ska definiera att ha bra hälsa, blir nog första tanken att så länga man inte har en sjukdom, så är allt ok. Men man får inte glömma bort om hur man känner sig fysisk och psykisk avgöras på ”sitt eget sätt” hur man har det i vardagen. Hälsa är en av individens viktigaste tillgång för tanker, känslor, rörelser och vad man åstadkommer. Om man inte känner sig bra, kommer det påverka mycket i livet.

PS: I min verksamhet är syftet med eteriska oljor att hjälpa hunden i fråga i och omkring  tex problembeteende. Eteriska oljor ska vara ”support” till vardagen.  Det är absolut inte meningen att eteriska oljor ska ersätta veterinär besök. Alla oljor görs för individet i en viss blandningsförhållande. Produkten har inte den intention att ge en diagnos, bota eller förhindra sjukdom. 

 

Rekommenderade artiklar