Mat – berikning

Matberikning ligger mig nära hjärtat.  En ständig jakt efter inspiration om utfordring på ett nytt och otraditionellt sätt. I mitt hushåll har jag fyra hundar, som får matberikning 5-7 gångar per vecka, gärna oftare.

En hund har olika beteende inom matberikningen t.ex. som gnaga eller slita, men ett beteende är också att vara selektiv. Att vara selektiv är för att få hunden, förutom stimulerad, till att stanna och tänka: ”men matte/husse, hur tänkte du nu?”  Den känsla som jag är ute efter hos hunden är att den blir selektiv – få fram hundens egen vilja till att välja bort det som onödigt framför det som är ”nödvändigt” – inte gå miste av sin ”riktiga” mat.  Så toppar gärna torrfodret med något som hunden inte gillar.  

Vi ska såklart toppa med något som hunden gillar också. Det finns olika anledningar till att det är bra att toppa maten med något gott är att det skapar förväntan, upptäckerlust och nyfikenhet.. ”vad har du hittat på i dag , matte/husse ?” .  Vem giller inte att bli båda positiv överraskad ibland istället för att få samma torrkulor året runt?

Matberikning är mycket underskattad, en dold skatt som finns precis under vår näsa. En mycket uppskattat aktivitet för vår vän. Det ökar livskvaliteten, ger endorfiner och  ger positiv effekt på livet allmän.

Berikning kan vi lätt tillämpa i vardagen !

Vad krävs det att göra berikning? Det är inte så avancerat, men man ska alltid komma ihåg att det inte få vara för svårt och skapa frustration.  Förutom toppning av maten kan vi göra t.ex. följande:

Snuffel matte
Muffinsformar med olika mat och torrfoder i ”hålen”
Placera hunden i ett annat rum och sen lägga ut maten på olika ställen , på golvet, på stolen , i ett hörn , går tillbaks till hudnen och säga tex ”sök”
tuggben/märgben
Kasta maten på gräsmattan eller inomhus , gärna använda hela huset/lägenheten
Gryta mjed ihopknölade tidningar + en toarulle med kulor inuti
(toarulle steg1: vik ihop en ända och låt den andra änden stå öppet, steg2: vik ihop båda änderna)

Det var några förslag, men lyssna till din hund. Vad tycker hunden som är roligt att göra? Det kan vara så den blir irriterad och eller inte förstår syftet eller den typen för matberikning, men prova dig fram. Jag tror på att man hittar 2-3 olika berikningar som hunden tycker vill vara kul att göra.  

Har du flera hundar i hushållet ?

Själv har jag fyra och jag utfordrar dem på olika platsar i huset och har barngrindar, så jag kan avgränsa. Det hjälper den hund som kanske inte är så snabb och behöver mer tid och förhindrar de andra att stå i kö. Köbildningar bakom den arbetande hunden är inte bra och skapar dålig stämning, och inte minst stress.

Nu hoppas jag du blev inspirerad och kör igång med matberikning
Stanna gärna upp och se hur din hund tänker, nosar, blir förvånad, blir glad, tuggar av glädje, hur ivrig den blir, att den absolut inte gillar blomkålen, men älskar paprikan. 

Sök på internet på berikningsidéer och jag vill också tipsa min instagramskonto – Hundlyftet. – Lycka till

Onsdag ❤️ ...

4 1

Taget sa Nicko 👍🤗🐕 ...

7 0

I skuggan körde vi lydnad och Kong belöning (lek) 🐕 innan sängdax. Vi har varit låg i dag med men behövde lite bensträckare och lätta rörelser utan upphettning.
Imorgon går vi nog till sjön och svalkar oss.. Tisdag skulle bli lägre temperatur 👍
...

13 1

Flower power 🐕🐕❤️❤️
Ha en fin dag ☀️🐕🥳
...

8 2

Transportabel hönsnät är något av det bästa jag har köpt och sen "ramat in" en del av trädgården.. En frihet i friheten här på landet till att sola sig och tugga ben 😍🐕🥳
Trevlig helg alla önskar vi er på Hundlyftet ❤️🤗
...

6 0

Bläää🙄☔ vi vill ha lite sol nu ☀️ ...

9 1

@teamhoopers.se gör lite annat 😊 ...

1 0

#hoopersagility
Team C på träningen ❤️🥳🐕
Trots hormoner och unghundsbus 😊 fick Team C knäckt koden i dag, som jag säger när hunden vet vad den ska göra, nämligen hitta nästa hinder.. På bilden är det träning i att "skicka framåt"..
...

7 1

Redan fredag 😳
Sommar lov i Sverige för barnen ☀️😎 hoppas dem får en fin sommar, men dock gärna lagom temperatur . Vi vill gärna träna också 🤗
Ha en fin helg alla från oss på Hundlyftet 🌹🤗
...

7 1

Det gjorde vi ganska ok..
Mer slipning på detaljerna men som helhet i dag gjorde vi det bra 🥳
@teamhoopers.se
...

6 0

😃
Trevlig helg alla önskar vi er på Hundlyftet ❤️☀️
...

6 1

1:e träff :Reaktiv beteende och tecken på osäkerhet hos S. Kopplet var stretched mer eller mindre och snurrat runt handen flera gångar på ägaren.. Båda (hund och ägare) hade stela kroppshållning och tyckte inte om promenaderna.
2:e träff.. Avslappnade promenader, mycket mindre reaktiva beteende, kopplet är slak och ligger normal i handen.
S kan bli misstänksam och lite "mopsig" men slap snabbt när matte pratade med henne.. S nosade och var lugn i kroppshållning.
Stort grattis med era framsteg och sist men inte minst glädjer mitt hund hjärta att ni "ser" S..Och anpassar hennes vardag efter hennes mående/humör.
Tack för förtroendet ❤️
...

1 0

💚🤗 Just Nicko ❤️❤️ ...

2 0

Hoopers dag ❤️ ser Framemot att presentera dagens träning..I dag bygger jag hela banor och vi tränar med dem. Men det är också den sista träffen i grundkursen..tiden går så fort 😳
PS.. Sommaren är lite kall eller hur.. Men ok för hundträningens skull 🐕
...

5 1

Jag, Betina och Elvis

Rekommenderade artiklar