Mat – berikning

Matberikning ligger mig nära hjärtat.  En ständig jakt efter inspiration om utfordring på ett nytt och otraditionellt sätt. I mitt hushåll har jag fyra hundar, som får matberikning 5-7 gångar per vecka, gärna oftare.

En hund har olika beteende inom matberikningen t.ex. som gnaga eller slita, men ett beteende är också att vara selektiv. Att vara selektiv är för att få hunden, förutom stimulerad, till att stanna och tänka: ”men matte/husse, hur tänkte du nu?”  Den känsla som jag är ute efter hos hunden är att den blir selektiv – få fram hundens egen vilja till att välja bort det som onödigt framför det som är ”nödvändigt” – inte gå miste av sin ”riktiga” mat.  Så toppar gärna torrfodret med något som hunden inte gillar.  

Vi ska såklart toppa med något som hunden gillar också. Det finns olika anledningar till att det är bra att toppa maten med något gott är att det skapar förväntan, upptäckerlust och nyfikenhet.. ”vad har du hittat på i dag , matte/husse ?” .  Vem giller inte att bli båda positiv överraskad ibland istället för att få samma torrkulor året runt?

Matberikning är mycket underskattad, en dold skatt som finns precis under vår näsa. En mycket uppskattat aktivitet för vår vän. Det ökar livskvaliteten, ger endorfiner och  ger positiv effekt på livet allmän.

Berikning kan vi lätt tillämpa i vardagen !

Vad krävs det att göra berikning? Det är inte så avancerat, men man ska alltid komma ihåg att det inte få vara för svårt och skapa frustration.  Förutom toppning av maten kan vi göra t.ex. följande:

Snuffel matte
Muffinsformar med olika mat och torrfoder i ”hålen”
Placera hunden i ett annat rum och sen lägga ut maten på olika ställen , på golvet, på stolen , i ett hörn , går tillbaks till hudnen och säga tex ”sök”
tuggben/märgben
Kasta maten på gräsmattan eller inomhus , gärna använda hela huset/lägenheten
Gryta mjed ihopknölade tidningar + en toarulle med kulor inuti
(toarulle steg1: vik ihop en ända och låt den andra änden stå öppet, steg2: vik ihop båda änderna)

Det var några förslag, men lyssna till din hund. Vad tycker hunden som är roligt att göra? Det kan vara så den blir irriterad och eller inte förstår syftet eller den typen för matberikning, men prova dig fram. Jag tror på att man hittar 2-3 olika berikningar som hunden tycker vill vara kul att göra.  

Har du flera hundar i hushållet ?

Själv har jag fyra och jag utfordrar dem på olika platsar i huset och har barngrindar, så jag kan avgränsa. Det hjälper den hund som kanske inte är så snabb och behöver mer tid och förhindrar de andra att stå i kö. Köbildningar bakom den arbetande hunden är inte bra och skapar dålig stämning, och inte minst stress.

Nu hoppas jag du blev inspirerad och kör igång med matberikning
Stanna gärna upp och se hur din hund tänker, nosar, blir förvånad, blir glad, tuggar av glädje, hur ivrig den blir, att den absolut inte gillar blomkålen, men älskar paprikan. 

Sök på internet på berikningsidéer och jag vill också tipsa min instagramskonto – Hundlyftet. – Lycka till

Redan 1 vecka in 2023.. 😊
Önskar er alla trevlig helg från oss på Hundlyftet
...

5 0

Snart välkomnar vi 2023 och jag vill tacka alla som har använd en eller flera av mina tjänster som instruktör och hundpsykolog under året 2022. Vilket år ❤️
Jag ser sånt framemot 2023 med den nya hundsporten hoopers och andra "hund utmaningar".. Att hjälpa /coacha hundägare är en sån ära.
Och så börjar jag på min utbildning som friskvårdskonsulent till januari
🥳yuppii 🥰
Av hjärtat igen.. Tack för eran förtroende, tacksam för fortfarande samarbeta med veterinär Maria i Nora och tack till min familj som står bakom mina hund äventyr 😃😍
Vara rädd om er imorgon..
Kram till er och Gott nytt år från oss alla på Hundlyftet ❤️

hundlyftet@outlook.com
www.hundlyftet.se
...

14 1

Nyårsafton..

Tänk på att ha säkerheten i ordning nu när fyrverkeri och stökiga saker händer.. Ha dubbla koppel på och fler om du vill det.. Tänk inte på vad andra tänker och tycker.. Det är din hunds säkerhet och eran liv..Inte "dem andras"..

Gå inte ut 12 slaget med din hund heller.. Det är inte läget att träna på nyårsafton.. Eller utsätta hunden för extremt hög ljud..

Better safe than sorry.. Tänk på det alltid..

En hund som rymmer i rädsla kommer i flesta fall aldrig in på inkallning..

Ta hand om er
Positiv R+ hälsningar Betina
...

10 0

Glad fortsättning.. 🥰Ute och träna bort julmaten 😃 innan jullunch 😅🥰 ...

13 1

Jag kunde inte låta bli att dela den... Den är så fin ❤️ god jul ❤️ ...

16 4

Det önskar vi er alla på Hundlyftet ❤️⛄ vi ses igen i det nya året.. Nya hoopers kurs och valpkurs på gång till 2023 .. 🥳 ...

10 0

Hon älskar detta.🥳. Border collie som hon är.. Vänster, höger, The eye look, och Vallnings beteendet ❤️ jag använder det faktiskt mest som belöning efter tex hoopers eller om vi behöver en paus med "nåt annat"
Ha en fin dag
Positiva R+ hälsningar Betina
...

6 0

Trevlig helg alla önskar vi er på Hundlyftet ⛄❤️💚 ...

8 0

Hej kan jag låna ca 6, 30 min tid för handtaget? 🤗
I min film pratar jag lite om "höll hand target positiv" med det menar jag att vi kan ha handtaget till att navigera omkring i hanteringen.. Och jag vill med det säga att slutmålet med navigering med handtaget inte tex en vaccinering /spruta utan mera åt "navigering och positiv stämning i situationen" hållet.
Vi ses igen nästa torsdag för del 4..
Mvh Betina Hundlyftet
...

1 0

Långlina är bra när:
🐕 Man inte ha 100 % inkallning
🐕 För att ge hunden mer frihet
🐕 Att låta dem sniffa och upptäcka (utan att dra iväg med en för att göra så)

Gör det nu, Gör det ofta 🥳

Tips: behöver inte vara 10 - 15meter.. Korta ned det till 5-6 meter om det känns mer säkert för dig.
...

11 0

Uhhh så skönt 🤗😃❤️ ...

7 0

Trevlig helg alla önskar vi er på Hundlyftet ⛄🌲 ...

8 1

Pga influensa trutar orken och jag får inte utgett filmen om hanteringsutmaning del 3 som ska vara om target..
Jag skjutar upp den till nästa torsdag..
Ha en fin dag..💚
...

5 1

Jag blev ställd en fråga i dag..
När skilsmässa är en faktum , hur kan vi hjälpa hunden genom denna situation?
Vilken bra fråga 🤗
Mina svar :
1. Extra kärlek.. Nu inte för vi inte älskar våra hundar men ge dem där lite "extra"
2. Adaptil halsband.. Kan ge hunden en trygghetskänsla.
3. Aktiviteter.. Gå ut lite extra.. Mer roliga aktiviteter.. Se till är kul, inte krav på krav.
4. Lämna inte hunden ensam (så gott det gå/inte onödigt) förrän vardagen är normal igen.. Hunden är i sitt vanliga jag..

Ja det var det jag svarade på en "här och nu fråga"

Vad tänker du? Vill du dela med dig vad du hade gjort?

Ha en fin dag alla 💚
...

8 0

Glad andra advent 🤶❤️
Ha en fin dag alla önskar vi er på Hundlyftet
...

3 0

Inatt var killen på bilden orolig och vill gärna ut.. Vad jag inte visste att det var hjort nära inpå knuten 😳 så han hoppade över det nertrampade (gjort av hjorten) hönsstängsel, (en sån lättsam transportabel stängsel) och vupti.. Var han borta med hjorten.. 😳Jag gick in igen för att ta på kläder och sko samtidigt som man försöker lugna ner sig (känner ni igen det?🤔🙈).. Ut på tomten och andas lugnt och samla sig för inte gå i panik.. (igenkänning? 🙃)
Lugnt och samlat gjorde jag den inkallning som vi har tränat på länge... "Nicko" ..." Vissla"... Och sen "bop bop bop" ljuden. (Jag kallar den för navelsträngen — ljuden, ljuden som är den osynliga tråden mellan oss)
Och han KOM HEM 🥳🥳🥳🥳
Alltså vilket facit på vår träning ❤️ och det ska firas..
Har du läst till denna rad och tänker "awsome".
Så fira med oss och boka en personlig träning.
Endast 400 kr..
Mötesplats: Parkering vid folkets park, Pålsboda eller hund rastgården Hallsberg (vi ska inte träna i gården dock). Vi kommer genomgår grundar, regler och verktyg i inkallning..Vi tränar med spårlina (det har jag med)
Beräkna ca 1,5 timma
Välkommen med sms anmälan 0761041120 och jag kommer ringa upp dig för att avtala tid och plats.
Välkommen /Betina
...

7 0

Tiden går fort, speciellt december månad 😳 redan snart 2:advent..
Ta hand om er i i denna tid../Betina Hundlyftet
hundlyftet@outlook.com
...

7 0

Hanteringsutmaning del 2.
Happy training ❤️🤗
...

4 0

Hej alla
Jag och Stella (BC) vill gärna bjuda in på hoopers träning i Hackvad hallen
När : 16 februari + 16 mars.
Tid : 18 - 20 båda gångerna.
Kostar: 150 kr per gång
Min 2 anmälan..
Max 5 ekipage inkl. Mig
Upplägg : jag gör två startklass banor och vi tränar så gott vi kan.
Jag är instruktör och kan hjälpa så klart.. Men jag tränar också själva med Stella.. Men det är inte kurs i den förstånd utan mer öppen träning
Hoopers vi ses.
Anmälan på sms 0761041120. Skriv ditt namn, och ras, hundens namn, Email om du har
PS om vi blir en stammis grupp så kan vi avtala om fler bokningar..
Ha en fin 1 december dag 💚🤗🤶
...

5 0

Jag, Betina och Elvis

Rekommenderade artiklar